Du har fått diagnosen diabetes. Vad gör du nu?

Diabetes: Orsaker, symptom och behandling

Diabetes Efter Region I USA

Diabetes är en sjukdom som uppstår när ditt blodsocker, även kallad blodsocker, är för högt. Så hur förekommer diabetes? Diabetes typ 1, som är mycket normal, uppstår när ditt immunsystem inte kan producera tillräckligt med insulin för att bekämpa infektionen. Det kan finnas många olika faktorer som går in på hur insulin produceras, men forskare tror att det främst kan vara en genfaktor, liksom att äta mycket socker. Bara i USA bara är det uppskattade antalet personer över 18 år som har diagnostiserats cirka 30,2 miljoner och växer fortfarande. Detta är cirka 27 till 38% av befolkningen. Det uppskattas också att 84,1 miljoner människor riskerar prediabetes och de vet inte ens det. Diabetes är den sjunde ledande dödsorsaken i USA.

Vad orsakar diabetes?

Utan vård och korrekt hantering kan diabetes leda till uppbyggnad, vilket kan leda till risker och farliga komplikationer, som stroke och hjärtsjukdom. Det finns många olika typer av diabetes, och det kan komma från olika faktorer. Vissa kan vara överviktiga och andra kanske inte. Vissa kan leda till en inaktiv livsstil och andra kanske inte. Det är till och med närvarande i någon barndom. Diabetes är ett kroniskt medicinskt tillstånd, vilket betyder att den kan kontrolleras, men den varar livet ut.

Typ 1 och typ 2

De två huvudsakliga diabetes som alla vet om är typ 1 och typ 2. Typ 1 uppstår när kroppen inte producerar insulin. Personer med typ 1 måste ta artificiellt insulin dagligen för att hålla sig vid liv. Diabetes av typ 2 påverkar hur kroppen använder insulin. Kroppen gör fortfarande insulin, men den svarar bara inte effektivt som den en gång gjorde. Typ 2 är den vanligaste typen av diabetes och är vanligtvis kopplad till fetma.

symtom

De nio bästa symptomen inkluderar:

 • Ökad urinproduktion
 • Överdriven törst
 • Viktminskning
 • Hunger
 • Trötthet
 • Hudproblem
 • Långsamma läkande sår
 • Svampinfektioner
 • Prickande eller domningar i fötter.
 • Blindhet
 • Njursvikt
 • Nervskador

Behandling

Till denna dag vet läkarna inte de exakta orsakerna till typ I, typ 2 och annan insulinresistens orsak, andra än de faktorer som går in på det. Det finns sätt att mäta blodsockernivån. Till exempel ligger normala blodsockernivåer vanligtvis mellan 70 och 99 mg / dl, där en person med diabetes kommer att ha en högre blodsockernivå som högre än 126 mg / dl. När en person är på nivå anses de ha prediabetes. De är högre än normalt, men riskerar fortfarande inte för diabetes. Riskfaktorerna mellan de två är vanligtvis mycket lika och högre om det har funnits diabetes i familjehistoria, högre kolesterol, blodtryck, är i en viss ras och ålder.

Insulinresistens

När det gäller insulinresistensen, tror läkarna att detta är en mycket gradvis process och är i en cykel. Först tar personen in mer glukos än vad insulinet kan täcka, sedan försöker kroppen och tillräckligt med insulin för att bearbeta överskottet av blodglukos. När bukspottkörteln inte kan hålla jämna steg med de ökade kraven, börjar blodsockret att cirkulera i blodet, vilket skadar kroppen. Med tiden blir insulinet mindre effektivt och blodsockret fortsätter att stiga. Som i termer fortsätter att skada kroppen.

Självövervakning

Som nämnts i ovanstående stycke är självövervakning av diabetes mycket viktigt för att se till att du håller dig levande och väl. Denna typ av strategi kallas "självkontroll av blodsocker (SMBG)". Människor använder en glykemisk läsare (glukosmätare). Baserat på läsningen kan de sedan justera eller kontrollera hur väl deras externa faktorer är för att hjälpa dem att kontrollera deras glukosnivå. Detta kan vara kost, motion, insulin eller stresshantering. De kan också finna att självövervakning är problematisk. De måste bära materialen och sticka sig flera gånger om dagen för att få en droppe blod för att mäta nivåerna. Material som dessa kan inkludera testremsor, lanser och sedan själva maskinblocket.

Så länge de är utbildade i processen, kommer självövervakning att vara mycket fördelaktigt för dem. Det är också idealiskt för dem att få utbildning av en hälso- och sjukvårdspersonal i hur självövervakning fungerar så att de kan mäta och uppfylla dess potential. De kommer också att behöva omvärdera någonsin så ofta för att se till att de mäter korrekt. Därför kan detta steg rädda många många liv.

5 thoughts on “Du har fått diagnosen diabetes. Vad gör du nu?

 1. Min systerdotter fick diagnosen typ 1-diabetes vid 10 års ålder. En dag var hon en frisk tjej och nästa dag förändrades hennes liv för alltid med diabetes. Hon kan inte äta avslappnad och utan tanke men måste nu ta hänsyn till kolhydrater och det glykemiska indexet. Ursprungligen fick hennes föräldrar injicera henne med insulin men hon är nu på insulinpumpen som fästs på hennes hud och byts ut var 72: e timme. Det underlättar livet men fortfarande, två gånger om dagen, måste blodsockret tas med fingerprick. Det är inte roligt. 5 år senare känner hon att hon missade mycket. Jag håller inte med. Kanske om 20 år kommer vi att få celler med beta-insulinproduktion i bukspottkörteln som kan transplanteras i kroppen. Forskare har arbetat med detta i tio år och kommer närmare.

 2. Jag fick diagnosen diabetes när jag bara var 5 år gammal. Det var en mycket försökande tid eftersom mina föräldrar var väldigt förvirrade över min diagnos. Jag har två äldre syskon och de är helt friska. När läkaren kom till mina föräldrar om min diagnos var de inte vantro. De gjorde en del undersökningar efter att ha fått mer information om mitt tillstånd och bestämde sig slutligen för att vara proaktiva om det. Jag sökte och fick ett stöddjur. Han heter Buster och han är det största som någonsin har hänt mig. När jag sover någonsin och mitt blodsocker sjunker kan han sedan det omedelbart. Han har räddat mitt liv mer än en gång och jag är så tacksam att han här skyddar vår familj. Inte bara övervakar han min blodsockernivå, han patrullerar också huset på natten för att leta efter inkräktare. Jag har blasta det i nästan 10 år nu. Han gjorde mig till en bättre person eftersom han alltid håller mig medveten om min hälsa.

 3. Jag fick reda på att jag hade diabetes efter min 40-årsdag. Även om jag ledde en relativt aktiv livsstil prioriterade jag inte alltid hälsosam kost. Att få diabetes tvingade mig att omvärdera mina matvanor för att inkludera mindre bearbetade livsmedel, mindre läsk och mindre socker och mer naturliga livsmedel, inklusive frukt och grönsaker. Under denna tid har jag också arbetat för att öka min aktivitetsnivå (inte lätt när man blir äldre!). Medan jag vet att jag alltid kommer att ha diabetes, är det tröstande att veta att jag har gjort nödvändiga livsstilsval för att njuta av ett långt, aktivt liv.

 4. Att ha diabetes har varit riktigt svårt, att behöva dosera mig själv med insulin och hålla ett öga på vad jag äter så att mitt blodsocker inte skyrocket. Men jag skulle mycket hellre göra det då sluta med några fötter eller vara beroende av andra för mitt försörjning. Jag håller den övervakad och ser till att gå till läkaren för kontroller.

 5. När jag var 17 år fick jag diagnosen diabetes. Jag var tvungen att fråga mina lärare i skolan om jag kunde använda toaletten minst ett par gånger varje period. De började tvivla på att jag faktiskt använde toaletten och föreslog att jag skulle gå till en läkare. När jag äntligen fick reda på att jag hade högt blodsocker och diabetes. Det var orsaken till den täta urinering. Till denna dag kontrollerar jag mitt socker dagligen och tar bilder av insulin för att upprätthålla en sund nivå.

Leave a Comment